Artikler & Essays

Her finder du nogle af de analyser, artikler og essays jeg har skrevet gennem årene. Du er velkommen til at bruge materialet eller lægge en kommentar, hvis der noget du er i tvivl om.

Husk altid at henvise korrekt i din litteraturliste – brug f.eks. denne skabelon:
Mølgaard Pedersen, Morten: [Titel]: http://www.inkshed.dk (Besøgt: XX-XX-20XX)

Artikler og essays: lifeboat miniatures

Artikler og essays

Teaching Complexity: Narrative Journalism and Immersive Storytelling
Artikel om fortællende journalistik og longform storytelling i analyse af nonfiction. Oprindelig udgivet i Anglofiles, 2020.
(download pdf)

Balladen om Maren og katastrofetankemylderet – om Jeg er gråhvid af Bjørn Rasmussen
Analyse af Bjørn Rasmussens roman med fokus på fremstillingen af psykisk sygdom. Oprindelig skrevet til litteratursiden.dk, 2019.
(download pdf)

Kunsten at overskride grænser – om Ophav af Eva Tind
Analyse af Eva Tinds roman med fokus på fremstillingen af identitet og overskridelse som motiv. Oprindelig skrevet til litteratursiden.dk, 2019.
(download pdf)

Mellem komik og tragedie – om Frank vender hjem af Kristian Bang Foss
Analyse af Kristian Bang Foss’ roman med fokus på fremstillingen af klassesamfund og social mobilitet. Oprindelig skrevet til litteratursiden.dk, 2019.
(download pdf)

Paradoksets natur – essay om Madonna (Darfur)
Essay om billedkunstneren Christian Lemmerz’ skupltur på strøget i Horsens. Oprindelig skrevet som eksempel på en reflekterende artikel. Aarhus Katedralskole, 2016.
(download pdf)

Gyder og smøger – en læsning af Claus Høxbroe
Analyse af digtet “Gyder og smøger” fra samlingen Duerne lurer fra oven (2014) af Claus Høxbroe. Oprindelig skrevet som eksempel på en analyserende artikel. Aarhus Katedralskole, 2014.
(download pdf)

Reading Songs Reading Poetry
Artikel om brug af rocktekster i engelsk og analyse af sangen “Acrobat” fra U2’s album Achtung Baby (1991). Oprindelig udgivet i Engelsklærerforeningens magasin Anglo Files
(download pdf)

Ambidextrous Narratives: Dialogism and Polyphony in The French Lieutenant’s Woman
Analyse af John Fowles postmodernistiske hovedværk The French Lieutenant’s Woman (1969) med udgangspunkt i Mikhail Bakhtins teorier om flerstemmighed i litteraturen. Oprindelig udgivet som speciale fra Aarhus Universitet, 2004.
(download pdf)

Det Postmoderne Karneval: Bakhtin, Latteren og Gilliams Brazil
Analyse af karnevalisme og det hæsliges æstetik i Terry Gilliams groteske parodi romanen 1984 af George Orwell. Kultur og medieopgave udarbejdet i samarbejde med Lena Bering. Aarhus Universitet, 2001.
(download pdf)

Say for be Missaid: Minimalism and Representations of Identity in Beckett
Analyse af den sproglige minimalismes betydning for identitet og eksistens i Samuel Becketts dramatiske monolog Not I (1972) og romantrilogien Nohow on (1989). Romantic to Postmodern Identities, Aarhus Universitet, 2003.
(download pdf)

Mit hjärtas skri i världen: begrebet angst i digte af Aarestrup, Kristensen og Lagerkvist
Litteraturhistorisk undersøgelse af begrebet angst i romantisme og tidlig modernisme. Opgave i litteraturhistorie. Aarhus Universitet, 2001.
(download pdf)

Katten af Sækken – en læsning af J. P. Jacobsens Pesten i Bergamo
Opgave i litteraturanalyse. Aarhus Universitet, 2001.
(download pdf)

5 thoughts on “Artikler & Essays”

  1. Marie Bak says:

    Hej, jeg har læst din analyse af romanen “Frank vender hjem” og undrede mig over hvilke metoder du har gjordt brug af til din analyse? Jeg er nemlig i gang med, at skrive SRP om bogen og er kommet i problemer i forhold til metode og hvordan jeg skal forstå slutningen. Måske kan du sætte nogen ord på dine tanker omkring mine spørgsmål. Jeg tænker nemlig, at klasserejsen ikke har gavnet ham i forhold til slutningen med er stadig i tvivl om hvordan slutningen skal tolkes. Mvh Marie

  2. Morten Mølgaard says:

    Hej Marie. Analysen er oprindelig skrevet til litteratursiden.dk og er derfor ikke tænkt ud fra en akademisk metodebevidsthed. Hvis jeg skal sætte ord på min tilgang, vil jeg nok bruge det engelske udtryk “contextual close reading” – altså en nykritisk nærlæsning der efterfølgende sættes ind i en kontekst. Her trækker jeg på en grundviden om sociologi (identitetskabelse), strukturalisme (hjem-ud-hjemme-modellen), litteratur- og kulturhistorie (dannelsesroman og guldaldermaleri). I forhold til romanens slutning synes jeg til en vis grad du har ret. Man kan ikke sige at klasseprojektet ikke lykkes for Frank for han flytter sig jo og finder sig tilrette i sit job og sin historie, men det er interessant, at det er Franks mor som mener, at han er kommet i mål. I analysen peger jeg på at Frank lever på en slags “tålt ophold” i Holmberg-familien. Prøv at google det begreb.

  3. Marie says:

    Tusind tak for dit svar! Det har bestemt sat nogen tanker i gang til min analyse. Jeg kunne godt tænke mig, at høre din holdning til om du mener, at romanen på en realistisk måde viser individets udfordringer i forhold til mønsterbrud? Eller om du mener, at der er noget som er urealistisk? Mvh Marie

  4. Morten Mølgaard says:

    Dejligt Marie. Romanen er som udgangspunkt realistisk, men den bevæger sig vel også ind i et rum, som ikke er 100% realistisk. I forhold til det jeg ved om mønsterbrud virker den realativt realistisk. Det er i hvert fald typisk svært for folk der bevæger sig fra en socialklasse til en anden at tilegne sig de sproglige og sociale koder.

  5. Marie says:

    Det er jeg bestemt enig i! Tak for hjælpen med romanen. Mvh Marie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *